zonne-energie_05

 

Ameland gaat op het vliegveld bij Ballum een groot zonnepark aanleggen. Het plan voorziet in 10 hectare zonnepanelen die samen 6 megawatt kunnen opwekken. Het zou daarmee het grootste zonnepark van Nederland zijn.

Ameland wil in 2020 compleet CO2-neutraal zijn en hoopt met het zonne-energiepark en met methaan brandstof panelen, die de stroomvoorziening op Ameland op peil moeten houden, twee projecten in huis te halen die voor Nederland als voorbeeld kunnen dienen.

Het park wordt gebouwd aan de westkant van het vliegveld in Ballum. In de zomer van 2014 begint de bouw. Volgens de gemeente zal het zonnepark aan het zicht worden onttrokken door struiken en duinen die daar speciaal voor zullen worden aangelegd.

Subsidie
Ameland krijgt ruim 2,6 miljoen euro subsidie van het Waddenfonds om het grootste zonnepark van Nederland te bouwen. Ook krijgt het eiland 700.000 euro voor een project met methaanbrandstoffen. Deze en andere energieprojecten moeten ervoor zorgen dat Ameland in 2020 helemaal zelf in zijn eigen energiebehoefte voorziet.

Ecotoerisme
Ameland denkt nationale en internationale aandacht te trekken met de combinatie van de twee projecten. Burgemeester Albert de Hoop rekent er op dat het ecotoerisme een vlucht gaat nemen.

 

Bron: Happynews.nl