Ook weer subsidie voor zonnepanelen die asbest vervangen

Wie nog asbest op daken heeft liggen, kan een dubbele slag slaan. De provincie Zuid-Holland beloont het weghalen ervan met een aantrekkelijke subsidieregeling. Voorwaarde is wel dat je het dak voorziet van zonnepanelen. Je kunt rekenen op een subsidie van 80 euro per kilowatt-piek van de zonnepanelen.

‘Asbest eraf? Zon erop’ heet de subsidieregeling die Zuid-Holland heeft ingesteld om daken in de provincie asbestvrij te maken. Het is een landelijke regeling van de overheid, al doet niet elke provincie eraan mee. De regeling bestaat al sinds 2014 en elk jaar is het een succes. Eigenaren met een groot asbestdak - zoals ondernemers en instellingen - kunnen subsidie krijgen voor de plaatsing van zonnepanelen. Je bent dan verplicht om minimaal 40kW piek aan panelen te plaatsen. Daarvoor kun je € 80 per kWp aan subsidie terugkrijgen.

Wanneer subsidiabel?

Je kunt alleen rekenen op subsidie als het asbest, toegepast als dakbedekking, hooguit 12 maanden voor de datum van de subsidieaanvraag is verwijderd of nog verwijderd moet worden.
Om voor subsidie in aanmerking te komen, stelt de provincie de volgende eisen.

  • Je bent eigenaar of pachter van het dak waarop de zonnepanelen worden geïnstalleerd.
  • Het dak waarop de zonnepanelen worden geïnstalleerd ligt in de provincie Zuid-Holland.
  • Het aantal m2 zonnepanelen dat via deze regeling worden gesubsidieerd, mag niet meer zijn dan het aantal m2 dat aan asbestmateriaal wordt verwijderd.
  • De zonnepanelen hebben een totale capaciteit van tenminste 40 kilowatt-piek.
  • Je gebruikt de subsidie om nieuwe zonnepanelen te kopen en te installeren.
  • Het dak waarop de zonnepanelen worden geïnstalleerd heeft hetzelfde postadres als het dak waarvan het asbesthoudend materiaal toegepast als dakbedekking is verwijderd.