Spaarrentes blijven dalen en de inflatie neemt toe. Het gevolg hiervan is dat sparen geen geld meer oplevert, maar juist geld kost. Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.

Spaarrente en inflatie

De gemiddelde spaarrente bedroeg begin deze maand nog maar 2,1 procent, stukken lager dan de 2,41 procent begin dit jaar. Dit terwijl de inflatie in Nederland op 2,6 procent ligt, volgens de meest recente cijfers in juli. Ons geld wordt dus 2,6 procent minder waard.

Door deze inflatie kunnen consumenten minder kopen van hetzelfde geld. Met sparen valt deze geldontwaarding niet te compenseren. Doordat de spaarrente bij vrij opneembare rekeningen gemiddeld nog maar op 2,1 procent ligt, gaan consumenten er een half procent op achteruit. Alleen de Belgische bank Argenta biedt met 2,65 procent een hogere rente dan de inflatie.

Geld vastzetten

Sparen levert dus weinig op, is vastzetten van uw geld een beter idee? Bij kortlopende deposito's krijgen consumenten zelfs een lagere rente dan op vrij opneembaar spaargeld  Vooral grote banken bieden lage rentes op kortlopende deposito's. 'De gemiddelde rente op een deposito van 1 jaar bedraagt slechts 2,06 procent,' zegt Paul Huibers van Geld.nl. Maar er zijn ook banken die meer bieden. Zo krijgt u voor een 1-jarige deposito bij LeasePlan Bank 3,2 procent, een verschil van 0,6 procent met de inflatie.

Vermogensbelasting

Heeft u een vermogen boven de 21.139 euro? Dan betaalt u ook nog eens 1,2 procent vermogensbelasting. Op spaargeld dat boven de vermogensvrijstelling uitkomt dient u dus 3,8 procent rente te krijgen om quitte te spelen. Dat kan volgens Geld.nl slechts bij zeven spaardeposito's met een looptijd van 5 tot 10 jaar. De hoogste rente is 4 procent. 'Nog steeds maar een rendement van 0,2 procent na aftrek van inflatie en vermogensbelasting,' aldus Huibers van de vergelijkingssite.

Zonnepanelen

Heeft u een vermogen dat niet direct aangewend hoeft te worden, dan is een investering in zonnepanelen wellicht iets voor u. Het rendement van een zonnepaneelinstallatie ligt op ongeveer 6%.