Analyse Eigen Huis: meerprijs extra zonnepaneel nieuwbouwwoning 1.512 euro

Een extra zonnepaneel op een nieuwbouwwoning kost gemiddeld 787 euro, met een uitschieter naar 1.512 euro. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis naar 300 meer- en minderwerklijsten.

De lijsten zijn voor nieuwbouwwoningen gerealiseerd door bouwbedrijven. Eigen Huis ondervroeg de bouwers ook hoe zij tot hun prijzen komen. Een standaard woning in een nieuwbouwproject voldoet zelden aan alle eisen van de koper. Daarom werken bouwers met de lijsten voor meer- en minderwerk. Eigen Huis bekijkt 300 van deze overzichten die opgestuurd zijn door leden die in de afgelopen 2 jaar een nieuwbouwwoning hebben gekocht. De belangrijkste conclusie van de vereniging is dat de kosten voor meerwerk vaak onnodig hoog zijn. Voor de levering en plaatsing van 1 extra zonnepaneel vraagt een van de bouwbedrijven zelfs 1.512 euro, gemiddeld vragen de bouwbedrijven hiervoor 787 euro (red. inclusief btw).

Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij Eigen Huis, hierover: ‘Uit een eerder nieuwbouwonderzoek weten we dat 45 procent van de nieuwbouwkopers nog meerwerk door derden laat uitvoeren na oplevering. Naast het plaatsen van een keuken of badkamer gaat het om zaken als het verplaatsen van deuren en muren, het aanpassen van elektra en het plaatsen van een dakraam of uitbouw. Dat zou niet nodig moeten zijn. Nieuwbouwkopers moeten tijdens de bouw een huis veel meer naar eigen wensen kunnen aankleden tegen redelijke bedragen.’