Op 19 februari kwam de Nederlandse Voedsel en Warenwet Autoriteit (NVWA) met een waarschuwing over brandgevaarlijke zonnepanelen. Aansluitend daaraan kwam het onafhankelijk certificeringsbedrijf KIWA met een persbericht dat “duizenden huishoudens benadeeld” zouden worden door ondeugdelijke zonnepanelen. De pers dook vervolgens over elkaar heen om deze berichten over te nemen. De telefoons bij de installateurs begonnen te rinkelen en het werd een buitengewoon enerverende dag. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal aan de hand?

Al sinds september 2011 zijn er kwaliteitsproblemen bekend met de Scheuten Solar Multisol panelen. De NVWA en de curator van het inmiddels failliet gegane Scheuten bakkeleien al geruime tijd over wie dat moet gaan melden aan de klanten en wie op moet draaien voor de kosten. De curator heeft reparatie activiteiten geïnitieerd via de verzekering van het failliete Scheuten Solar, maar om onbekende redenen heeft de NVWA deze niet geaccepteerd. Uiteindelijk staat de NVWA in voor de veiligheid van de consument en dus moeten ze iets doen. Hun melding is correct én compleet, want ze geven duidelijk aan dat het alleen om één bepaald type Scheuten Solar panelen gaat, met één bepaald type junction box.

Een zonnepaneel is een elektrisch apparaat. En ja, ook dit ‘wonderartikel’ kan wel eens een technisch mankement bevatten. Het is daarin niet anders dan een broodrooster, TV, koffiezetapparaat, etc. Als een fabrikant gewoon zijn verantwoordelijkheid neemt om deze apparaten terug te roepen en te vervangen, zoals in afgelopen jaren bijvoorbeeld NEDAP en Mastervolt dat hebben gedaan met hun omvormers, is er niets aan de hand. Ze haalden in ieder geval niet het Journaal.

Kiwa
Maar toen kwam Kiwa. Een naar eigen zeggen volstrekt onafhankelijk certificeringsinstituut. De commercieel directeur Leendert van der Marel bracht samen met Mister Sunshine (?) een bericht naar buiten, getiteld “Duizenden huishoudens benadeeld” en “de duistere zijde van zonne-energie”. Er klonk nog net geen spookachtig muziekje op de achtergrond…

Nou loop ik al een tijdje mee in deze business en spendeer ik veel tijd aan “op de hoogte blijven”, maar van Kiwa als partij in de zonne-energie en hun zonne-energie register had ik nog nooit gehoord. Gezien het feit dat er maar een zeer beperkt aantal, grotendeels onbekende merken op staat en de gehele top 10 grootste producenten ontbreekt, heb ik sterk het vermoeden dat ook de fabrikanten nog nooit van deze site gehoord hadden.

Het businessplan had nochtans zo mooi geleken. “We beginnen een register waarvoor bedrijven hun bij TÜV en VDE behaalde certificaten door ons opnieuw moeten laten controleren. We zeggen dat dit de enige goede producten zijn en als massa’s consumenten komen kijken, willen de bedrijven zich vanzelf door ons laten controleren!” Maar de bezoekers kwamen niet en de bedrijven en de omzet evenmin.

De commercieel directeur & Mister Sunshine
Wat een commercieel directeur doet bij een bedrijf kan ik me voorstellen. Maar wie is toch die Mister Sunshine die ook onder het persbericht stond? Mister Sunshine is een bedrijf! Het is de handelsnaam van het adviesbureau van Arjan Eikelenboom, een voormalig bankier/verzekeraar die zichzelf tot zonnepanelen specialist heeft verheven

Het was al een paar dagen bekend dat NVWA met deze mededeling naar buiten zou komen. De commercieel directeur en Mister Sunshine liepen al een tijdje gefrustreerd te zoeken naar een manier om mee te spelen in de zonne-energie branche. En op maandag keken ze elkaar aan: Eureka! “Angst is het beste verkoopargument”, dacht de verzekeraar. “Gouwe business” dacht de commercieel directeur. En met één goed getimed persbericht zetten de commercieel directeur en Mister Sunshine zich vakkundig in één klap op de kaart. Knappe marketing, dat wel.

Kiwa weet raad
Uit contacten van collega’s met Kiwa is inmiddels gebleken dat het “onderzoek” waarop Kiwa zich gebaseerd heeft, geheim is. “U moet ons maar vertrouwen”, zegt de partij die transparantie in de markt beoogd. Kiwa weet gewoon wat goed voor u is. In hun register staan zo op het eerste gezicht al drie failliete bedrijven. Desalniettemin een veilige investering volgens Kiwa. Veel van de andere grotendeels Italiaanse en Oost-Europese bedrijven heb ik echt met al mijn jaren in de solarbusiness nog nooit van gehoord. En ik en Kiwa kunnen met een gerust hart zeggen dat deze panelen geen bedreiging vormen voor de Nederlandse huishoudens: Ze liggen hier immers niet.

Registreren
Tenslotte kreeg ik vandaag de vraag of wij onze panelen ook zouden laten registreren bij Kiwa. Het antwoord is NEE. Als ik mijn product op basis van angst moet gaan verkopen, was ik wel verzekeraar geworden. Misschien wel onder het pseudoniem “Mister Insurance”.

Door: Peter Desmet, Bron: Energiebusiness.nl