Posted by Energiefeitjes on October 10th, 2013

investeren in zonnepanelen

Veel mensen vragen zich af of het investeren in zonnepanelen wel rendabel genoeg is. Daarom heeft Milieu Centraal een nieuwe rekenmethode ontwikkeld. Hiermee kunnen rendementen van investeringen in energiebesparende maatregelen bepaald worden. Zo blijkt dat het rendement van zonnepanelen te vergelijken is met een rente van 6% op een spaarrekening.

 

 

Rendement zonnepanelen

Het aanschaffen van 6 zonnepanelen die jaarlijks 1.200 kWh energie produceren kost eenmalig circa €2.900. Een zonnepaneel werkt ongeveer 25 jaar en de onderhoudskosten van de 6 zonnepanelen zijn €900 in totaal. Doordat de zonnepanelen ruim 1/3 van het energieverbruik van een gemiddeld huishouden kunnen voorzien, is de energiebesparing het eerste jaar zo’n €280. Het is aannemelijk dat de energieprijzen loop der tijd stijgen, waardoor uw besparing jaarlijks toeneemt.

Zonnepanelen hebben een terugverdientijd van ongeveer 12 jaar. Doordat de terugverdientijd best lang is, zijn mensen geneigd niet te investeren in zonnepanelen. Maar door het rendement van zonnepanelen te vergelijken met een spaarrente van 6%, wordt het investeren in zonnepanelen toch aantrekkelijk. Het rentepercentage bij de meeste Nederlandse banken zijn namelijk rond de 2.5%.

investeren in zonnepanelen

Prijsstijging zonnepanelen

De Europese Commissie heeft sinds kort een importheffing op Chinese zonnepanelen ingevoerd. Het is nog niet te zeggen hoe veel duurder de prijs van deze zonnepanelen gaat worden. Als de prijs van de Chinese zonnepanelen met €200 stijgt, blijft het rendement van de investering nog steeds gelijk aan een spaarrente van 6%. Bij een stijging van €500 wordt de investering van de zonnepanelen gelijk aan 5% rente op een spaarrekening.

Bron:http://www.energiefeitjes.nl/feitjes/investeren-zonnepanelen-beter-dan-sparen/